Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SRETAN VAM DAN NEOVISNOSTI!

U vrijeme kada je donesena Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti  Republike Hrvatske, a koju je HRVATSKI Sabor donio 25. lipnja 1991. godine,  mnogi od vas se nisu još rodili, ali je puno i onih koji su proživljavali ovu povijest.

 

Kako je, osim Hrvatske, i EZ pokušavala situaciju izlaska/odcjepljenja RH iz bivše SFRJ riješiti mirnim putem, Brijunskom deklaracijom od 07.07.1991. donesen je moratorij u trajanju od 3 mjeseca na Odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

 

Istog dana kada je istekao moratorij (07.10.1991.), zrakoplovi JNA (Jugoslavenska Narodna Armija) bombardirali su povijesnu jezgru Grada Zagreba, zgradu državnog Sabora i Banske dvore, jer je Srbija uporno odbijala bilo kakav dogovor za mirno razilaženje zbog plana stvaranja “Velike Srbije”.

 

Zbog tih okolnosti i mogućih novih zračnih napada na Zagreb i kompletnu Hrvatsku, tajno je održana sjednica svih triju tadašnjih saborskih vijeća hrvatskog parlamenta, i to na današnji dan – 08.10.1991. godine, gdje je potvrđena Odluka kojom Hrvatska više ne želi biti dio komunističkog sustava, nego samostalna i demokratska Republika Hrvatska.

 

“Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.” (Vladimir Šeks)

 

“Na Republiku Hrvatsku izvršena je oružana agresija od strane Republike Srbije i tzv. JNA. Republika Hrvatska prisiljena je braniti se svim raspoloživim sredstvima. Tzv. JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela. Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.” (zaključci)

 

Stoga, nakon svih patnji koje je prolazio hrvatski narod i građani, bez obzira koje nacionalnosti bili, Opći sindikat MUP-a svima čestita Dan neovisnosti i neka se nikad ne ponove ratovi, stradanja, patnje i muke iz prošlosti!

 

Braniteljima Lijepe naše – hvala vam na nesebičnosti, požrtvovanju, hrabrosti, karakteru, ljubavi prema domovini i narodu Hrvatske, bolima i patnjama koje ste prolazili, i koje još prolazite kao i mnoge obitelji koje su izgubile najmilije, da bi svaki istinski građanin Republike Hrvatske danas mogao slobodno i otvoreno reći:

 

Sretan vam Dan neovisnosti Hrvatske!

 

OS MUP-a po predsjedniku
Tomislavu Teri

 

Još malo povijesti vezan uz današnji dan i našu Hrvatsku:

– 8. listopada 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII., što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta);

– 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik pokrenuo je Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja ostvarenja hrvatske neovisnosti.

ostale novosti koje ste možda propustili