Share on whatsapp

Priopćenje u vezi potpisivanja dodatka II KU-a

Opći sindikat MUP-a RH u vezi s aktualnim pregovorima „reprezentativnih“ sindikata s Vladom RH na potpisanom dodatku II. kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, ovom prilikom iznosi formalan stav i najavljuje zakonski dozvoljene aktivnosti.

Naime, sukladno jednostranom tumačenju, na pregovorima oko uvjeta i kriterija propisanih kolektivnim ugovorom i njegovim dodacima, prisutni su bili isključivo tzv. „reprezentativni sindikati“ koji pokušavaju povećanje osnovice 3 puta po 2% tijekom 2020. godine prikazati kao rezultat svojeg rada i nepokolebljivog pregovora s Vladom republike Hrvatske, tvrdimo da se ne radi o postizanju cilja pregovora, već se radi o nečemu što je automatizmom još 2016. godine trebalo biti realizirano.

Sukladno potpisanom – onoga trenutka kada rast BDP-a premaši definiranih 3%, automatizmom Dodatak 2 kolektivnog ugovora prestaje važiti i sva prava i obveze iz Kolektivnog ugovora postaju ponovno u potpunosti primjenjivi, odnosno ne postoji „privremeno suspendiranih“ prava i obveza. Dakle vraćaju se sva umanjenja plaća, koeficijenata i suspendiranih božićnica i regresa.

Konkretno – navedenu odluku je potpisao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, uz supotpis „naše reprezentacije“. Odnosno NSD-a, SPH i SDLSN-a.

Činjenica je da smo tada svi više-manje, solidarno u skladu sa ozbiljnim kriznim stanjem u državi, odlučili dati svoj doprinos kako bi zemlja što prije izišla iz financijske krize i nastavila sa svojim daljnjim razvojem i rastom.

2016. godine u posljednjem tromjesečju – Državni zavod za statistiku, prvi puta je od recesije zabilježio rast BDP-a iznad 3%, čime je istog trenutka tadašnji dodatak II kolektivnog ugovora prestao važiti i njegove odredbe, sukladno potpisanom sporazumu između Mrsića i „reprezentacije“.

Tada je aktualni ministar g. Božinović najavio vraćanje dodatka na plaću u iznosu od 2% do 4% koji su po njegovim riječima nepotrebno bili umanjeni uredbom iz 2016. godine, a koja se reflektirala na pol. Službenike više i visoke stručne spreme odnosno oko 6300 pol. Službenika, te nešto ranije na dio ostalih pol. Službenika. Međutim do danas nisu vratili ono što je oduzeto prethodnim dodatkom II kolektivnog ugovora.

Danas, u predizborno vrijeme – zgodno je bilo prikazati ovakvo „povećanje“ prikazati kao fantastičan uspjeh reprezentacije i iznimnu socijalnu osjetljivost Vlade RH prema onima najnižima na društvenoj ljestvici kada razgovaramo o drž. Službenicima – policajcima.

Pred očima nam se događa spin kojeg su svjesni svi supotpisnici ovog novog dodatka kolektivnog ugovora, pokušavajući javnosti i državnim službenicima prikazati nešto što je odavno trebalo biti riješeno, kao svoj uspjeh i zalaganje.

Dakle – po sili ugovora i zakona – nikakva „rovovska bitka“ nije bila potrebna da bi nam se prava vratila na postojeće stanje.

Također – potpisana visina sramotne otpremnine za kolege koji odlaze u punu starosnu mirovinu, je jednostavno sramotna i  neprihvatljiva – i svim silama ćemo se boriti da se ova gotovo skrivena stavka ispravi i ispravi u pravednu otpremninu.

Mišljenja smo da je minimalni koeficijent za – ovlaštenog – policijskog službenika koji tek počinje svoj rad kao policajac, iznosi 1,0 i proporcionalno s njegovim koeficijentom, ovisno o radnom mjestu i složenosti poslova taj se koeficijent povećava odnosno raspoređuje hijerarhijski i prema kompleksnosti posla.

Ne nedostaje nam puno do brojke od 3000 članova, kao i našim kolegama iz još nekoliko „nereprezentativnih“ sindikata, i smatram da su trenutni reprezentativni sindikati itekako svjesni te situacije, pa napretek, brže-bolje donose odluke, koje ćemo kasnije morati mijenjati, pobijati ili ispravljati, stoga ovom prilikom pozivam sve koji nisu zadovoljni radom „reprezentacije“ da se pridruže OS MUP-a ili drugom sindikatu za kojeg smatraju da je nepristran i ima za cilj socijalna prava i ugled svakog policajca.

Ako je sindikat konstantno naslonjen na aktualnu politiku, pokušavajući na taj način svoje interne interese zadovoljiti kroz dodvoravanje Vladi RH bez obzira na to tko je na vlasti i sporedno sudjeluje i u kampanji – činjenica se jednostavno zaključuje – ne postoji nezavisnost, ne postoji profesionalnost i činjenice koje se tiču prvenstveno socijalnih pitanja u redovima policijskih službenika ne stavljaju se kao prioritetno pitanje.

Realno kada govorimo o reprezentativnosti, SDSLN broji tek stotinjak policijskih službenika, a predstavlja potrebe policijskih službenika kao reprezentativni sindikat.

Prebrojavamo članstvo – imamo plan i metode kako ispraviti nepravde i kako spriječiti da se sudbinom i socijalnim statusom kupuju jeftini politički bodovi, stoga se veselimo trenutku kada postajemo „reprezentativni“ sindikat, kojom prilikom ćemo u vrlo kratkom roku pokazati i dokazati kao postupati u ovakvim i sličnim okolnostima.

Predsjednik sindikata

Tomislav Teri

ostale novosti koje ste možda propustili