Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Dopis predsjednici i vladi za plaće policijskih službenika

2014-03-03_100911OPĆI SINDIKAT

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

                                                                                               ZAGREB, Petrova 152

faks. 207-44, 01-4570-594

Fax administracija 01/5514-2012

tel. administracija 01/5514-2013

  Zagreb, 03. svibnja 2016. godine

Ur.broj:OS MUP-01-04-PR-4/04/16.

 Ured predsjednice Republike Hrvatske

 n/p Predsjednica gosp. Kolinda Grabar-Kitarović

Pantovčak 241

Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske gosp. Tihomir Orešković

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske gosp. Tomislav Karamarko

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske gosp. Božo Petrov

Trg svetog Marka 2

Poštovani,

Na 17. sjednici Vlade RH donesena je Uredba o izmjenama i dopunama plaća policijskih službenika kojom je samo policijskim službenicima u osobnom zvanju policijskog službenika zvanju „policajac„ vraćeno samo ranije oduzeto, naime 2013.g. svim pol. službenicima smanjen je koeficijent, tako i pol. službenicima. “početnicima” sa koef. 0,8 na 0,778 što znači da im je sada samo vraćeno oduzeto, ( opet koef. na 0.8) i sada se prikazuje kao “veliko” povećanje plaće, a u stvari radi se sniženju plaće za sve rukovoditelje kao i za sve pol. službenike više i visoke stručne spreme što izaziva veliko nezadovoljstvo kao i demoralizaciju (što će im školovanje, razne specijalizacije- za manju plaću). Ukratko na perfidan način se smanjuje plaća, a obmanjuje se javnost da se radi zbog dobrobiti za policijske službenike. policijskim službenicima srednje stručne spreme plaće ostaju iste, što bi otprilike bilo da se smanjuju plaće za otprilike oko 10.000 policijskih službenika i namještenika, a povećavaju za oko 6.000 dakle samo im se vraća im se ranije oduzeto,  ali tom prilikom nisu povećani osnovni koeficijenti za sve policijske službenike s najnižim početnim koeficijentom (veći broj policijskih službenika s početnim koeficijentom 0,776 i dodatkom od 20% te interventni i policajci specijalci koji i dalje imaju najniži koeficijent 0,776 uz dodatak od 40 ili 60% ) već je došlo do smanjenja, za sve policijske službenike više i visoke stručne spreme.

Budući da je takav prijedlog vjerojatno dostavljen od gospodinu ministra Vlahe Orepića, kojem je očito svejedno što policijski službenici i namještenici, kao i rukovoditelji imaju manju plaću nego zaposlenici koji rade samo redovno radno vrijeme u ostalim ministarstvima, koji uopće nemaju kontakte sa građanima, ne rade po noći subotom, nedjeljom, blagdanima i praznicima, ne izlažu svakodnevno svoj život opasnostima, ne umiru nekoliko godina nakon odlaska u mirovinu, neki nažalost i prije, nemaju uopće pravo na svoj privatni život itd., odnosno onaj koji nije radio u sustavu MUP-a bar nekoliko godina kao policajac, vjerojatno neće shvatiti što smo željeli reći, te iz tog razloga nismo niti upućivali dopis ministru jer on očito ne razumije što je posao policijskih službenika i kolika su to osobna odricanja, već je bitno kako na zaposlenicima uštedjeti.

Uštede se mogu provesti samo novim ustrojem MUP-a, bez ukidanja ustrojstvenih jedinica i boljom organizacijom obavljanja poslova, ali za to je potrebno znanje i iskustvo rada u operativnom sastavu MUP-a, a ne samo teorija.

Pokušajte izvršiti usporedbu plaće i dodataka na plaću policijskih službenika i namještenika u EU u odnosu prema prosječnoj plaći u EU, odnosno kolika je prosječna plaća u EU, a kolika je plaća zaposlenika u njihovim ministarstvima unutarnjih poslova u odnosu na njihovu prosječnu plaću.

Očito da nitko nije upoznat sa činjenicom koliko je policijskih službenika i namještenika na rubu egzistencije, prezadužen sa blokiranim ili zaštićenim računima. Mislite li da policijski službenici koji imaju blokirane račune i prijeti im deložacija iz stanova ili podstanarstva mogu normalno obavljati posao ?

Da li ste uopće svjesni da je svako smanjenje plaće od 100 kuna smanjenje dozvoljenog minusa na tekućem računu banaka 300 kuna, nemogućnost otplaćivanja kredita itd.

Stoga Vas ne tražimo ne molimo da ponovo razmotrite da li je donesena uredba pravedna i na koji način provesti nužan preustroj MUP-a, bez ukidanja ustrojstvenih jedinica.

                                                                                                              Predsjednik

                                                                                                            Siniša Mihelić

  1. DOPIS UREDU PREDSJEDNICE I VLADI pdf.

ostale novosti koje ste možda propustili