Demanti na tekst u Jutarnjem listu, od dana 08. travnja 2014. godine, pod naslovom '' HRVATSKA NAJVIŠE U EU DAJE ZA POLICIJU

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ur. broj: OSMUP-20-08-O-24/2014.

Vinkovci, 09. travanj 2014.

 

Poštovane kolegice i kolege

Objavljujemo demanti POVJERENIKA PU Vukovarsko-Srijemske

U NASTAVKU

 

Ovim putem podružnica Općeg sindikata MUP-a, PU Vukovarsko – srijemske, obraća Vam se zbog teksta u Jutarnjem listu, od dana 08. travnja 2014. godine, pod naslovom ” HRVATSKA NAJVIŠE U EU DAJE ZA POLICIJU ”.

  U tekstu gore navedenog naslova novinarka Jutarnjeg lista navodi da prema podacima ”Eurostata”, na ljestvici od 28 zemalja EU, Hrvatska zauzima prvo mjesto po iznosu rashoda za ”javni red i sigurnost”.

 Iako i sama u daljnjem tekstu navodi da pod ”javnim redom i sigurnošću”, ”Eurostat” obuhvaća policiju, vatrogasnu službu, sudove i zatvore, te da se trenutno za R Hrvatsku ne zna koliko trenutno troši za svaki pojedini segment, ”Policiju RH” stavlja na prvo mjesto i u veliki naslov svog teksta.

 Takav stav novinarke koji je tekst napisala neprihvatljiv je i neprofesionalan, jer po njezinom ”policija” je ta koja dodatno otežava financijsku situaciju u državi, kako je i sama napisala ”u trenutku kada Vlada radi rebalans za rebalansom ne bi li postigla kakve uštede, dvojbeno je treba li danas biti rekorder u EU prema potrošnji za red i sigurnost”.

  Ovim putem pitam istu tu novinarku, kakva su to ulaganja u policiju kada se zna da policajac radi za plaću u iznosu od 3.800,00 do 4.800,00 kuna, ovisno o godinama staža, koji radi i po danu i po noći, koji radi i vikendom i blagdanom, koji je svakodnevno izložen verbalnim i fizičkim napadima, prijetnjama, i koji se svakodnevno nalazi u stresnim situacijama.

Kakva su to ulaganja u policiju, i kako je to policija na teretu državi, kada se zna da unazad nekoliko godina nismo dobili niti regres niti božićnicu, a niti ćemo iste dobiti do daljnjeg.

  Kakva su to ulaganja u policiju, kada se zna da su nam ukinute jubilarne nagrade, da nam se ukida minuli staž na plaći, kada nam se unazad nekoliko godina u nekoliko navrata plaća smanjivala.

 Kakva su to ulaganja u policiju, kada se zna koliko policajac može zadužiti košulja (sada će biti majice), hlača, cipela, ”gojzerica” i ostale opreme koju policajac duži i koja mu je neophodna za njegov rad, i to za period od 1-2 godine, što je uvjeravam Vas zasigurno premalo, ali neću Vam iznositi koliko čega može zadužiti, jer ste Vi novinarka i Vaš se posao mislim ponajviše temelji na istraživanju i do dolasku informacija, ali ”TOČNIH I PROVJERENIH”.

 Ukoliko možda i ima previsokih izdvajanja u sustavu MUP-a, uvjeravam Vas da to policajci ”na cesti” ne osjete, stoga bi tekst a i sam naslov trebao biti preciznije određen, a ne da se iz teksta stvara dojam kako policajci žive ”kao bubreg u loju”, jer to je daleko od istine.

 Moram se još osvrnuti i na sami završetak teksta sporne novinarke, u kojem navodi da su prijašnja istraživanja pokazala da Hrvatska ima 466 policajaca na 100.000 stanovnika, što je za trećinu više od većine zemalja EU, iz čega proizlazi da ”nas je viška”, a činjenice ”na cesti” su sasvim drugačije.

  Ukoliko viška doista i ima onda to sigurno nije ”na cesti”.

 

 

S poštovanjem.

 povjerenik za PU  Vukovarsko – srijemsku

Zlatko Gregurković

ostale novosti koje ste možda propustili