Zlatko Sokolar, umirovljeni djelatnik MUP-a i član OSMUP-a, komentirao je u HRT-ovom Studiju 4 ultimatum koji ističe u 16 sati, a kojega je premijeru Andreju Plenkoviću dao ratni veteran Petar Janjić Tromblon. Kazao je da je to jedan simbolični poziv ili vapaj da dvije države napokon riješe tu situaciju. 

 

Opisujući slovenske i hrvatske kontakte u Savudrijskoj vali posljednjih dana Sokolar je kazao: pomorski policajci Slovenije idu pramcem svog policijskog naoružanog broda u bok hrvatskog pomorskog policijskog broda. To je direktno kršenje sigurnosti pomorske plovidbe. Osim toga, odbijanje, odvraćanje, paralelna plovidba pruža niz mogućnosti da dođe i do neželjenog kontakta, a isto tako i do pomorske nesreće, rekao je Sokolar. 

 

Govoreći o odnosima sa slovenskim kolegama kazao je da su prema njegovim iskustvima slovenske kolege drage i stručne. S njima imam i  privatne veze i poznanstva, prijateljstva. Ali kad se spomene Savudrijska vala ili Piranski zaljev – to za njih predstavlja dogmu. Oni ne žele odstupiti ni milimetar od toga da je njihova cijela Savudrijska vala, odnosno Piranski zaljev, tvrdi Sokolar i upozorava – ne treba ni ne može policija stvarati granice. Političari moraju sjesti i dogovoriti.

 

Više na http://vijesti.hrt.hr/423940/sokolar-vrlo-je-komplicirana-situacija-u-savudrijskoj-vali